Security Awareness

Jak usunąć konto na Facebooku?

Usunięcie niechcianego profilu na najbardziej popularnym serwisie społecznościowym tylko z pozoru wydaje się łatwe. Poniżej publikujemy kilka wskazówek jak skutecznie wykonać tę czynność.

Jeśli zdecydowałeś się na usunięcie swojego konta na Facebooku, pamiętaj, że Twoja prośba nie od razu zostanie zrealizowana. Cały proces trwa 14 dni.

Co należy zrobić?

1. Zastanów się na ile stron logujesz się za pomocą Facebook connect (to opcja umożliwiająca połączenie z Facebookiem za pomocą loginu i hasła do Twojego konta na FB). Jeżeli w przeciągu tych dwóch tygodni zalogujesz się na jakikolwiek serwis zewnętrzny, który posiada widget FB, Twoje konto zostanie ponownie aktywowane i trzeba będzie powtarzać cały proces od początku.

2. Aby usunąć konto, kliknij link:
https://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account

(należy się zalogować, następnie w oknie „Usuń moje konto” kliknąć „Wyślij”).

3. Pamiętaj, że dezaktywacja konta (Konto->Ustawienia konta->Dezaktywacja konta) nie oznacza jego usunięcia. W każdej chwili można je ponownie aktywować poprzez zalogowanie się.

4. Upewnij się, że konto zostało skasowane – sprawdzaj regularnie skrzynkę pocztową. Jeśli wiadomość o usunięciu Twojego konta do Ciebie nie dotarła, możliwe, że żądanie nie zostało zrealizowane i należy je ponowić.

5. Jeżeli zdecydowałeś się na usunięcie konta, bo chcesz założyć nowe, jest to możliwe. Możesz z niego korzystać w tym samym czasie kiedy Twoje stare konto jest usuwane.

*Nasz artykuł nie jest zachętą do usuwania swojego profilu na Facebooku ani też przejawem antypatii do tego serwisu. Zakładamy, że jest to indywidualna i świadoma decyzja każdego użytkownika, a nasz artykuł może jedynie mu pomóc w jej realizacji.


Źródło:

http://lifehacker.com/

http://like-a-geek.jogger.pl/

Komentarze

komentarzy

Napisz odpowiedź

Your email address will not be published. Required fields are marked *